Dominaţia maşinilor pe benzină pe piaţa din Statele Unite ale Americii va continua până în anul 2040, conform unui raport publicat de Departamentul de energie al SUA, citat de Detroit News.
Potrivit raportului, 78% din totalul maşinilor şi camionetelor de pe drumurile americane vor funcţiona pe benzină în anul 2040. Aşadar, deşi vorbim despre o continuare a unei dominaţii care durează de mai bine de un secol, se observă o tendinţă descrescătoare a posibilelor vânzări de automobile în favoarea vehiculelor hibride şi electrice.
De altfel, conform aceluiaşi raport, americanii prezic că procentul de maşini hibride „totale” din parcul auto american va creşte de la 2% la 4% până în 2040, în vreme ce microhibridele şi automobilele ce folosesc tehnologii avansate în materie de combustibil vor reprezenta aproximativ 42% din totalul vehiculelor care circulă în SUA. În acelaşi timp, maşinile diesel vor avea parte de o creştere de la 2% la 4%.
Americanii mai prezic că media consumului de combustibil la nivelul ţării va scădea de la aproximativ 11 l/100 km cât e în prezent până la 6,3 l/100 km în 2040. O valoare optimistă pentru o ţară în care camioneta Ford F-Series, de obicei cu motor V8, a fost cea mai vândută maşină din America vreme de 17 ani consecutivi.
Pe plan european, lucrurile stau cu totul altfel. Potrivit celor de la Bosh, aproape două treimi din totalul maşinilor înmatriculate în Europa au motoare diesel, spre deosebire de cei 2% din Statele Unite ale Americii.
Totodată, un studiu realizat de Universitatea din Maryland avertizează că rezervele mondiale de petrol se vor termina până în anul 2030, astfel că, cel puţin teoretic, maşinile pe benzină şi cele diesel nu vor mai avea „hrana” de care au nevoie pentru a funcţiona.
Voi ce credeţi: îşi va păstra maşina pe benzină supremaţia până în 2040 sau va trebui să trecem cu toţii la maşini electrice şi pe hidrogen?